søndag 12. september 2010

*kom deg ut* dagen :)










ja, i dag var "kom deg ut" dagen i regi av turistforeninga. Her i kommunen gikk turen til Hornvika som er det gamle iland stigningsstedet ved Nordkapp. Før veien til Nordkapp blei åpna i 1956 var det til hornvika turistene kom, sjøveien, og klattret de rundt 300m opp fjellet.
Ikke en lang tur med andre ord, men en bratt en.
Veien opp blir også kalt kongs-stien, som jeg kjenner historien er det kun to konger som har besøkt Nordkapp via den..og kong Oscar II var den eneste som gikk på egne ben opp.Han besøkte Nordkapp i 1873.
Kongen av siam, kong Chulalonkorn, blei båret opp av mannskapet ombord på båten. han besøkte Nordkapp i 1907.

Samme år forsøkte Kong Haakon og dronning Maud å besøke Nordkapp, men ble hindret av dårlig vær.

Alt i 1795 besøkte Prins Louis Philippe av Orleans(frankrike) Nordkapp, men han kom veien via måsøy og småkjæftan.
Men til gjengjeld hersker der enkelte diskusjoner om ikke Prinsen er den som burde fått navnet Nordkapps første turist. Idag er det presten og vitenskapsmannen, Francesco Negri som har tittelen..han besøkte Nordkapp alt i år 1664. Han ville finne ut av hvordan det var mulig og overleve så langt nord. Kan det virkelig kalles å være turist???

Men..tilbake til idag :)
(æ har jobba så mange år på Nordkapp, og etter hvert i det lokale guide teamet i Honningsvåg at æ kjenner æ tar helt av når det blir snakk om historie;)

Atter en søndag med nydelig turvær, vi har vært utruli heldi de siste uken.
Var ikke vanlig barnas turlags tur idag, men ett arrangement som passa for folk i alle aldre.

Pga ankelen min og det at æ e' avhengig av å bruke krykke på sånne tura, så starta vi turen ned en time før de andre..og det viste sæ å være lurt ;)

Jentan va som alltid kjæmpeflink å gå. Hornvika e' så bratt at det faktisk e' tyngst å gå ned.
Husker tilbake til tida æ jobba på nordkapp..på fritida pleide vi å gå ned for så å løpe opp igjen..ja, det var tider det :)

Nede i Hornvika kom det etter hvert mange folk, tror nok at det kom litt ekstra pga det fine været vi hadde idag.

Vi lagde klart en del turmat i går kveld..bl.a tortillalomper med pepperoni, sennep og ost..pakka klart i folie for å varme på bål..og vi hadde med lefseruller med snøfrisk og røykalaks. Hærlig turmat :)
Jentan var også å fanga blåskjell som dæm grilla på bålet og spiste.

Bålkaffe og te sto også på menyen :)

Var en del onga med på turen, så ongan storkosa sæ i fjærsteinan ilag.
Men når ongan bynte å klatre på den ytterste delen av det gamle kaianlegget..ja, da måtte vi si stopp. Det e' restan av kaia som blei bygd opp etter andre verdenskrig.
Den første kaia e' det kun nån gamle kaistolpa igjen av, og den står litt lengre bort i fjæra. Der ser man også resta etter de første bygningen. Idag står det 2 bygg igjen..begge reist etter evakueringa.

Alle fikk vi buff og kortstokka i gave fra turistforeninga, det syntes jentan va kjæmpestas :)

Mange va overraska over å se mæ gå ned på krykke..men som æ sa "kossn sku æ ellers komme mæ ned"??? ;)
Ankelen har fått lov tel å ødelegge så mye og så lenge..nu e' det nok..æ vil og æ skal være med der æ har løst..så får æ heller bruke litt lengre tid enn andre.

Ætter nesten 3 tima nede i hornvika, etter hvert aleina, starta vi på turen opp igjen. Da va det bynt å blåse ganske frisk også nede ved havet, og for første gang som æ kan huske så måtte vi faktisk slokke bålet før vi dro..hadde vært ukult om byggningen brannt ned,ikke minst siden Hornvika, med alt den innholde, e' freda...og viden blåste glør rundt.

Følte mæ litt motløs mens æ sto nede å kikka opp fjellet, men det gikk faktisk lekanes lætt når vi bare bynte å gå. Ikke minst fikk æ mye hjælp av ho Varga på vei opp. Vi brukte langt mindre tid på tur opp enn det vi gjorde ned.

Det her va faktisk første gangen Thorgeir har vært i Hornvika, og han hadde grua sæ litt..helt uten grunn. Jentan e' nu så stor at det e' en drøm å gå på fjellet med dæm..uansett on det e' kort eller langt, bratt eller slett..dæm e' rætt og slætt RÅ å gå.

Væll hjæmme igjen hadde jentan lada batterian på den 3.5mil lange kjøreturen og va klar førr utelek. Kan ikke si at æ klaga, ga mæ anledning tel både å slappe av og få tadd en dusj før middagen skulle lages.
Turdagen blei avslutta med provance lammelår og fløtepoteta og sjokoladepudding tel dessert :)
Vi har hadd en super fin søndag!


-Her står jeg nå på nordkapp,europas ytterste punkt, ved verdens ende.
Og her som verden ender, ender også min nyskjerrighet, og jeg vender fornøyd hjem hvis Gud vil.
(Francesco Negri 1664)

2 kommentarer:

  1. Du har en kjempekoselig blogg Linda! Arti å læse om de flinke, herlige ungan. Å masse fine bilda!

    SvarSlett