søndag 15. mai 2011

æggtur på lille Altsula ilag med Barnas Turlag






Idag sto vi opp tel strålanes sol og blikkstille hav.
I motsettning tel forrige søndag så va det idag ypperlige forhold førr en tur ut tel lille Altsula.
Sola skinnte fra skyfri himmel og mange va møtt opp for å være med (dvs flere enn oss "faste" som e' på tur uansett vær)
Og litt godt va no det..for båten måtte gå to tura..og vi hadde glæmt væstan hjæmme,så vi rakk akurat å hente dæm hjæmme mens første gjengen blei frakta ut tel øya.
Og imens vi sto der så dukka min gode venninne opp med mainn og 2 barn..turen blei bare bedre og bedre :)

Vårin va med første turen ut og alt når vi nærma oss øya hørte vi ropan om at de 4 første æggan va sikra ;)
Det fine med lille Altsula e' at det ikke e så høyt der ute og veldig lite stein i fjellet.
Så det e' ganske trygt sjøl førr de aller minste..dæm skade sæ ikke så ille om dæm trille utfor der.
Men bratt e det..der æ gikk opp for å nå igjen arvingan mine så lå æ på magen og trakk mæ opp ;)

Vi traska rundt og leita ægg i en god time..masse egg fant vi...en tursekk full(nåt som va dømt tel å gå galt)
Plutselig kommer Vårin ropanes og løpanes i 100...sånn som bare Vårin kan..ho hadde med sæ 6 kjæmpestore helt hvite egg. Vårin va stolt, og mamman va stressa. vi kasta oss på telefonen og forsøkte å ringe han Bengt Altmann førr å ta rede på ka vi hadde funnet..uten hell. Snakka med både Gjesvær og Balsfjord uten å bli helt sikker på kossn egg det va..sjøl va vi inne på tanken på and..siden det va en del ender i havet rundt øya.
Og Vårin sjøl vesste ikke helt kor æggan va funnet..bare at det va under nån buske og at det skvatt opp en fuggel foran ho..sånn blei ho obs på redet. Men å finne det igjen..? NEI!

I mellomtida fikk vi snakka med Bengt og sendt bilde av fangsten..va egg av gås.
Flere år på rad har gjess lagt egg på store Altsula og fått redan plyndra av oter og mink..da sku det bare mangle at ikke en flokk Josefsen jente sku plyndre det dæm endeli fikk ha i fred.

Ætter å ha snakka med Bengt og forsikra oss om at Gåsa ville fortsette å ruge bare ho fikk æggan telbake så gikk vi i gang med leiting for fullt etter redet..og til slutt fant vi det, godt gjemt.Ovenfra va redet helt skjult..måtte ned på alle 4 for å finne det.
Kossn ho Vårin har funnet det i første omgang sjønne æ ikke..men vi fant det og æggan blei lagt på plass. Nu krysse vi fingran for at ruginga fortsetter og at der snart e' 6 vakre gåseunga :) har løst å dra telbake å se om ei tid.

Ikke at det e' ulovlig å plukke eggan, men det e' ægg vi burde få la være i fred.
Og vi som foreldre må lægge oss langflat og ta skylda førr at det skjedde. Men vi tænkte ikke over at det kunne være ainna enn måseægg der ute..hadde tanken streifa mæ så ville jentan fått beskjed om ikke å røre andre egg uten å spørre og vise oss æggan først. Jenten va på æggtur..og såklart plokka dæm de æggan dæm fant.
Nu e' både vi og jentan ei erfaring rikare!

Blei tid tel litt kos og prat i fjærsteinan åsså..en trivelig gjeng å være på tur med. Vi va langt fra de einaste som ikke hadd sagt næi tel en time eller to tel på øya før vi blei frakta i land igjen.

Satt å snakka tur med Nelly Ann og mannen..har lagt litt turplana førr sommern. Så må vi bare passe på å finpusse planan og gjennomføre dæm. E' alltid arti å være flere på tur ilag, sjøl om vi langt fra kjede oss i eget sællskap.
Og når man e' så heldig med turværet på 71' nord i mai..da sett planan løst.

Å være i siste pulja i land åsså blei ikke feil...å få nyte 10-15 minutta xtra på øya va flott.
Vel i land på Sarnes igjen så fikk Vendelin sitte på båten hjem til Honningsvåg. Rafting e' nåt ho Ælske..mora like det ganske godt ho å skal æ si.
Opptællinga ætter hjæmkomst vise at vi har med oss 14 "ikke stroppne" egg, 5 stroppen egg og en svær pose med "æggerøra".

Mæst sannsynlig va det her sesongens siste eggetur..men 3 uker med egg skal vi si oss fornøyd med..mange flotte tura og masse god mat laga med måse-ægg.
Tippe at neste tur opp i redan blir for å kikke på måseonga. E' få onga som e så fin som små dunate måseonga <3 ..men der stoppe det å. Måsa e' og blir rotte med vinga!!!

Ætter vi kom hjæm fikk æ mæ en strekk ute i solveggen..heller ikke det blei feil på en søndag i mai. vi Må bare nyte finværet når vi har det. Til 17-mai e' det meldt liten kuling og snø.

Pål kom innom med nytrækkte krabbeklør som vi skal koke og kose oss med tel kvelden.
Æ glæde mæ tel ho Vårin kommer hjæm og høre det :)

-SO LONG-

2 kommentarer:

  1. Høres ut som om dere har hatt en fantastisk dag :-) Så flott at Vårinn er så bra i benet at hun kan være med på aktivitetene. Dere er utrolig heldige som kom så raskt i gang med fysioterapi!
    Ønsker deg en strålende uke!
    Vennlig hilsen fra sør!

    SvarSlett
  2. ja, vi var utrolig heldige..og det blir jeg mer og mer klar over etter hvert som jeg leser om datteren din.
    Men synes det er tragiskt at slikt skal avgjøres av tilfeldigheter slik som i vårt tilfelle. Leger rundt om i landet burde virkelig lære hva CRPS er slik at alle har samme mulighet som Vårin til å komme tidlig igang med behandling.

    SvarSlett